top of page
חיפוש

הנחיות מקדימות בעניינים רפואיים במסגרת ייפוי כוח מתמשך

משה כדריה, עורך דין ונוטריון

מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך.


מדוע חשוב להשאיר ייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שנועד, בעיקרו, ליפות את כוחו של אדם אחר לקבל החלטות עבור הממנה כאשר זה יאבד את צלילות דעתו. מרבית המקרים של אובדן כשירות כרוכים בעניינים רפואיים – בין אם מפאת זקנה ובין אם בשל מחלה או תאונה - רק שאז הממנה מאבד את יכולתו לקבל החלטות בעניינים אלה. מכאן, ברורה חשיבותן של ההנחיות המקדימות הרפואיות, כי הן מאפשרות לממנה להחליט מראש כיצד יתנהל הטיפול הרפואי שלו ומי יקבל עבורו את ההחלטות השונות בתחום זה.

 

אילו הנחיות מקדימות רפואיות ניתן להשאיר באמצעות ייפוי כוח מתמשך?

הנחיות מקדימות רפואיות מהוות פרק בייפוי כוח מתמשך, והן מפרטות את רצונותיו של הממנה בכל הנוגע לבדיקות שהוא רוצה או לא רוצה לעשות, אשפוזים, וטיפולים עתידיים מסוגים שונים (כולל ניתוחים, חיסונים, וכדומה) שהוא מעוניין בהם או מבקש דווקא להימנע מהם. אפשר גם להותיר הנחיות ברורות בכל הקשור לבדיקות, טיפולים ואשפוז פסיכיאטריים. ולבסוף, ניתן להשאיר הנחיות בנוגע למרכז הרפואי שבו הממנה מעדיף לקבל טיפול, הרופאים שהוא מבקש שיטפלו בו, התרופות שהוא מסכים לקבל ואלה שלא, ועוד.

 

מהם השיקולים העיקריים בקביעת ההנחיות הרפואיות?

השיקול המרכזי בקביעת ההנחיות הרפואיות הוא האופן שבו אתם תופסים את מטרותיו של הטיפול הרפואי. תוכלו לשאול את עצמכם - איזו החלטה הייתם מקבלים בכל נושא לו הייתם צלולים וכשירים לנהל את הטיפול הרפואי בעצמכם. חשוב גם לקחת בחשבון את בני המשפחה או אנשים קרובים אחרים שילוו אתכם, ולנסות לא לקבל החלטות רפואיות שיקשו עליהם. למשל, בחירה במרכז טיפולי שנמצא במרחק רב מקרובי המשפחה.

 

מדוע חשוב לנסח את ההנחיות המקדמיות בעניינים רפואיים בצורה מפורטת וברורה?

ייפוי כוח מתמשך הוא, בסופו של דבר, חוזה בין הממנה לבין מיופה הכוח. וכמו בכל חוזה, הירידה לפרטים הקטנים מקלה על מיופה הכוח בקבלת ההחלטות, בירידה לנבכי מחשבותיו, שאיפותיו וכוונותיו של הממנה, מסייעת למנוע אי הבנות ומצמצמת את האפשרות לפרשנות שונה מזו שהתכוון לה הממנה. הנחיות רפואיות כלליות יותירו את מיופה הכוח עם מרחב תמרון רחב מדי ויאלצו אותו להכריע בעצמו בהחלטות הרות גורל עבור הממנה. הנחיות רפואיות מפורטות גם יגבילו את כוחו של מיופה הכוח, וימנעו ממנו מלנצל את כוחו לרעה ולקבל החלטות שתואמות את האינטרסים האישיים שלו, ולא את אלו של הממנה.

 

מהו ההבדל בין ייפוי כוח רפואי עבור חולה הנוטה למות לבין הנחיות רפואיות בייפוי כוח מתמשך?

חוק "החולה הנוטה למות" מתייחס לאנשים שסובלים מבעיה רפואית חשוכת מרפא ושתוחלת החיים הצפויה להם אינה עולה על שישה חודשים, גם אם יקבלו טיפול רפואי הולם. במקרים אלה, ייפוי הכוח לא נועד להשפיע על אופי הטיפולים הרפואיים, אלא להגדיר מהו סבל משמעותי שיוביל להפסקת טיפול או הימנעות מטיפול. למשל, להגדיר אילו פעולות רפואיות שנועדו להארכת חיים, כמו החייאה והנשמה מלאכותית, הממנה מאשר לבצע ואילו לא, ולחלופין, האם הוא מבקש לקבל טיפול רפואי מאריך חיים גם כאשר הצוות הרפואי או הסביבה הקרובה שלו (כולל קרוביו ומיופה הכוח) לא חושב שיש לכך הצדקה. ההנחיות הרפואיות בייפוי הכוח המתמשך יחולו כל עוד הממנה לא הוכרז כחולה הנוטה למות. לפיכך, חשוב לערוך הן ייפוי כוח מתמשך והן ייפוי כוח לפי חוק החולה הנוטה למות, כדי לכסות את כל תקופות החיים של הממנה.

 

מהם השיקולים בבחירת עורך דין לעריכת הנחיות רפואיות בייפוי כוח מתמשך?

עריכת ייפוי כוח מתמשך בעניינים רפואיים הוא מצב מורכב ועדין, שעשוי לעורר רגשות מעורבים בקרב הממנה. מדובר בהחלטות כבדות משקל, רגישות ומבלבלות לעתים, הדורשות מהממנה להכריע איזה משקל הוא ירצה לתת לרצונותיו לעומת רצונותיהם של בני משפחתו, איך הוא רואה את חייו לעת זיקנה, מי יהיה מיופה הכוח והאם הוא אמין וניתן לסמוך עליו שיקבל החלטות קשות ככל שיהיו.

לאור כל זאת, רצוי לחפש עורך דין בעל רגישות גבוהה, המבין את המורכבות של עריכת מסמך כה מורכב ושילווה את התהליך תוך איזון בין ייעוץ מקצועי להקשבה אישית, וידע להביע בייפוי הכוח המתמשך את כוונותיו ורצונותיו של הממנה.

 

מדוע חשוב לערוך את ההנחיות המקדימות בייפוי הכוח המתמשך רק באמצעות עורך דין שהוכשר והתמחה בכך?

תפקידו של עורך הדין העורך את ייפוי הכוח המתמשך הוא לוודא שאתם עורכים אותו מרצונכם החופשי וכי אתם מבינים בצורה ברורה ומעמיקה את המשמעות של סעיפיו השונים והשלכותיהם. עורך הדין יערוך את ההנחיות המקדימות לאחר שילמד ויכיר אתכם ואת משפחתכם, בהתאמה מלאה לצרכיכם ולרצונותיכם. במסגרת ההנחיות המקדימות, תינתן התייחסות מפורטת לכל תחום בחיים, בו תידרש מעורבות מיופה הכוח, יועלו שאלות לגבי מצבי חיים שונים ויינתנו פתרונות לשאלות שיתעוררו בעתיד, והכל – במטרה שמיופה הכוח יוכל לפעול ולממש את רצונו של הממנה, גם כאשר לא ניתן יהיה לברר את דעתו. לצורך כך נקבע בחוק כי רק עורך דין שעבר הסמכה מיוחדת לעריכת ייפוי כוח מתמשך יהא רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך.

 

עורך דין משה כדריה הוסמך בשנת 2017 לערוך ייפוי כוח מתמשך, וכן מנהל קבוצות ווצאפ של עורכי דין העורכים ייפוי כוח מתמשך – במסגרתן מועלות שאלות וניתנות תשובות לשאלות שונות המתעוררות בפרקטיקה בקרב עורכי דין העורכים ייפוי כוח מתמשך. בנוסף, מרצה עו"ד כדריה בימי עיון והשתלמויות מקצועיות של עורכי דין העוסקים בתחום, ונועדו להעלאת רמתם המקצועית של עורכי הדין בתחום ייפוי הכוח המתמשך.

צפייה 1

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page